Fantastiske Åstdalen

Vi har fått helt dilla på teltturer, det er så fantastisk godt å komme seg ut, nyte tiden sammen ute i det fri. Nesten hver gang vi er ute sammen på dagstur er det en av oss som sier «Nå skulle vi hatt med teltet, så kunne vi blitt her lenger». Spør vi ungene hva de vil finne på i helgen er svaret ofte «telttur». Det er noe som rører ved meg når jeg hører barna si det. Selv føler jeg meg så fri ute i naturen, det er noe magisk ved stillheten og roen som treffer meg, når jeg kan senke skuldrene og bare nyte. Med små barn på tur er det jo til tider rimelig hektisk også, men det er så mye lettere å nyte de små øyeblikkene. Det er mindre søskenkrangling ute, uten leker, ipad og tvspill (det oppstår jo selvsagt ute også, men i mye mindre grad), ungene er mer positive og fornøyde Det er så godt å se de fryde seg over de små oppdagelsene de gjør på sin vei. Godt å se de kan glede seg over noe så lite, og være så lite opptatt av det materialistiske. De oppdager, utforsker og leker med det de finner i naturen. De mestrer, lærer og legger grunnlaget for et godt selvbilde.

Denne gang hadde vi planlagt en tur til Øyerfjellet, men værmeldingen tilsa at det var kaldt og mye vind. Siden minstejenta er såpass liten, valgte vi å finne et sted med mindre vind. Vi leste noen turblogger og kom frem til at vi skulle forsøke oss på Åstdalen. Det var jo  bare en times kjøretur unna også, og ifølge kartet var det kort vei å gå inn til enkelte vann, noe vi var avhengig av siden vi skulle reise fredag etter barnehage, skole og jobb. DSC_0008

Bilturen dit var spennende for ungene. Det var kuer, hester og sauer langs veien, vi lukket opp bilvinduet og ropte «BÆÆ» og det var visst hysterisk morsomt hver gang vi fikk svar.

DSC_0015

Vi kom oss bare rett utenfor bildøren før 3-åringen hadde oppdaget noe spennende «Se!Se!En STOR maurtue!»

20160610_215000 Vi var fullastet som vanlig. Nordiccaben var lastet med pledd, soveposer, liggeunderlag, telt, alt av mat og utstyr til matlagingen. Mannen hadde også en sekk med det vi trengte på veien, som mat og skift til minstejenta, vann til oss og matpakke.

20160610_2154213 åringen bar sekken sin med bamse, astmamedisinen sin , saueskinnet til lillesøster og drikkeflaske. Mens eldstegutten bar alt av sine klær for turen, samt drikkeflaske og bamse.

20160610_21594320160610_215906

Jeg hadde minstejenta i bæresele og bar en 80L sekk på ryggen, med alt av klær. Minstejenta har blitt veldig glad i å sitte i bæreselen. Ekstra gøy er det når vi går i litt ulent terreng og det humper. Denne gangen lo hun seg frem til leirplassen.

20160610_215829(0)Vi gikk ikke mer enn 300m før vi fant en fin leirplass. Tror nok dette er vår korteste tur. Turer med barn trenger ikke være så lange for at det skal bli en fin opplevelse. Men vi synes det er godt å gå et lite stykke fra bilen før vi slår opp teltet. Det gir oss en følelse av å være ordentlig på tur og langt inn i villmarka. Vi har inntrykk av at barna liker å slite litt for å komme frem. Det gir dem mestringsfølelse og det blir jo også ekstra godt å sette seg til rette med matpakka i hånda og observere de nye omgivelsene, når man er litt sliten.

IMG_20160613_221542(1)

20160610_220736

Etter ett par hundre meter gikk mannen for å se om han så vannet. Det er alltid så spennende å dra til nye steder og ikke vite hvordan det ser ut der man ender opp.

20160610_222440

Denne gangen kom vi frem til dette fantastiske synet.

IMG_20160612_155807
Åstdalen leverte!
20160610_224947
Mens vi satte opp teltet, lagde gutta sin egen lavvo av jervenduken.
20160611_110858
Morgenen etter sto gutta for frokosten. Det ble skogspanne på primus, med pølsebiter, bacon, sopp, egg og bønner.
20160611_111141
3-åringen var mest opptatt av å «Bare smake bittelitt»
DSC_0054
Koser seg i skogen.

DSC_0067DSC_0075DSC_0085

Gutta fikk hjelp til å lage jakthytte av jervenduken, fikset seg et bål og dro ut på jakt.

DSC_0096
Siden det ble rimelig varmt inni teltet i solsteiken, var det fint å ha Explorer så lillesøster fikk seg noen dupper i skyggen.

DSC_0111

DSC_0099

Til middag spiste vi innbakt paprika, de lagde vi hjemme, pakket inn i folie og grillet på bålet i 15 minutter.

DSC_0034

Det ble mye fisking på denne turen, det vaket som bare det, men med bråkmakere på tur blir det ikke mye fisk. 3-åringen synes det er så gøy å fiske, han får aldri fisk, men alikevel smiler han fra øre til øre hver gang vi kaster ut. Lagde seg en fiskesang/dans gjorde han også «Jeg får aldri fisk, jeg får aldri fisk, jeg får aldri fisk»

DSC_0287

Eldstegutten har vært utålmodig med fiskestanga, det er jo ikke rart, når vi aldri får fisk. Men da jeg og mannen fikk hver vår ørret fikk også han dilla. «Mamma!Jeg visste ikke at DU kunne få fisk!» Da må jo han også klare det mente han. Og det har han vel egentlig rett i. Når det kommer til fisking så er jeg ganske fersk i gamet. Jeg har ikke fisket stort siden jeg var liten, og det merkes. Iløpet av denne turen knakk jeg en fiskestang, surret ut et halvt snøre og var bare millimeteren unna å kaste meg selv ut i vannet. Så det at JEG fikk fisk var vel ren flaks.

20160611_215339
Eldstemann fikk være oppe litt lenger å fiske i ro og fred.
DSC_0168
Og når alle ungene var i seng ble det fisketid på meg og mannen. Stillheten må nytes mens den kan. Man vet jo aldri hvor lenge den varer.
DSC_0242
Det ble aldri mørkt, og kl 4 våknet minstejenta og trodde det var morning.

DSC_0224

Jeg måtte ut å koke vann til melka hennes, for det hadde vi jo glemt dagen før. Det fristet ikke mye å gå ut av soveposen i kulda den natten. Men da jeg gikk ut var det et fantastisk syn som møtte meg.

IMG_20160612_233523Hele vannet var tåkelagt av  en tykk tåke som hadde en enorm fart over vannet.. Det var utrolig vakkert..Magisk!! Etter at minstejenta hadde fått mat, la vi oss begge inne i den store jervenduken itilegg til soveposen, da fikk vi stengt lyset ute, og endelig sovnet hun igjen.

IMG_20160613_093212Men først oppe var som vanlig lillesøster!! Det tar på å være storebror når man har en lillesøster som holder en våken.

DSC_0269
Rimelig trøtt var også jeg når jeg våknet..
DSC_0284
Men mannen sover seg gjennom ALT!
DSC_0127
Søndagen ble det tid til mye fisking og morro.
DSC_0132
Begge gutta fikk også hverandre på kroken, både et hode og en trøye.

DSC_0097

Før vi forlot nok en herlig teltplass med mange gode minner i bagasjen. Hit skal vi definitivt reise tilbake!

4 kommentarer til «Fantastiske Åstdalen»

  1. Hei! Vi har tenkt oss til Åstdalen i helga på telttur og jeg er veldig nysgjerrig på hvor den fine plassen her ligger?😊

    1. Hei igjen! Nå rotet jeg fælt. Koordinatene du fikk er feil. Her kommer riktig: 61.209097, 10.883863.
      Her er en parkeringsplass ved siden av et vann. Gå videre til fots noen hundre meter til hit: 61.206111, 10.889723 🙂 God tur!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: