Vintersykling: Noe for alle og enhver!

vintersykling med turvogn

Vi har ikke bil,og får mye trim og frisk luft hver dag. Naturopplevelser blir det også en masse av, når man ferdes uten bil. Sykkel på snø er ikke noe problem med rikig utstyr. Vi bruker Nordiccab sykkelvogn, og da er det ikke noe problem å få med seg verken unger, utstyr eller varer. Vognene fra Nordiccab kan også brukes som pulk

Vi har muligheten til å stoppe opp å nyte, og lar til stadighet ungene komme ut av Nordiccaben for å utforske, om vi oppdager noe spennende på veien. Tidligere har jeg gått og jogget. Mannen og eldstegutten på 8, begynte med vintersykling i fjor. Men jeg var veldig skeptisk til dette. Det var kaldt og glatt og jeg tvilte sterkt på at piggdekk var trygt på glatta.

Men med tre barn, som skal fraktes rundt, tar det av og til for mye tid å gå og jogge. Så vintersykling ble også en del av min hverdag. Og jeg elsker det. Vi har el-sykkel og det går så det suser. Bussen tar vi nå så sjeldent som mulig, da vi liker denne måten å ferdes på, og ikke minst gir det oss trim i hverdagen. Vi har ikke mye tid til å trene på andre måter i hverdagen, og det kjennes godt med noen sykkelturer om dagen. 8 åringen har vanlig sykkel og er blitt vant til denne livsstilen. Han klager aldri på å måtte sykle til kompiser og aktiviteter, selv om det ofte er et stykke.

Jeg tenkte vintersykling var for de mest ekstreme. Der tok jeg feil.

-Du trenger bare en helt vanlig sykkel. Landeveissykler egner seg ikke til vintersykling, da man ikke får kjøpt piggdekk til de. Fatbike egner seg godt til vinterbruk, men er opprinnelig utviklet til bruk i ekstremt krevende terreng, som dyp snø, gjørme og sand. De veier ofte mer enn vanlige sykler og det er absolutt ikke nødvendig med fatbike til sykling i urbane strøk. El-sykkel fungerer utmerket til vintersykling og jeg er så fornøyd med den. Jeg kommer meg frem også i tung snø. Men vær obs på at batteriet må lades oftere pga kulden.

SYKLING PÅ SNØ OG IS

Piggdekk bør også kjøres inn før bruk på is og snø. Det anbefales ca 3 mil på asfalt. Da vil piggene feste seg bedre i dekkene. Dette er særlig viktig hvis du skal sykle med sykkelvogn. Du kan lese mer om utstyr og sykling med sykkelvogn her.                  

På glattisen er jeg ekstremt forsiktig. Det kan være litt glatt selv med pigger. Men teknikk og riktig hastighet kommer med øvelse. Jeg holder meg som regel til de grusete veiene, mens mannen og 8 åringen liker å leke seg på glatta når vi har tid til det.

-Skjermer er lurt, da grusen spruter. Og som på sommeren er det viktig å lukke kalesjen til sykkelvognen om du bruker det, så ungene ikke får grusspruten i ansiktet.

.-Varmt tøy! Det er veldig viktig med riktige klær. Jeg bruker ull innerst, fleeze/ullgenser (hvis det er ekstra kaldt, tar jeg på en ullgenser ekstra) bukse og vinntett jakke. Varme hansker. Pannebånd eller lue under hjelmen og en buff jeg kan dra over ansiktet på de kaldeste dagene.

-Reflekser og lys i mørket. Kraftig lys foran på sykkelen lønner seg, men vend de litt ned så du ikke blender noen.

Sykling på snø
En som ble rimelig fornøyd over å få piggdekk på sykkelen for første gang i fjor vinter
Sykkelvogn til vinterbruk
Sykkelvogn til vinterbruk

img_20161223_203456_749

Vi tar storhandel på sykkel en gang i uken, med varevogn, sykkelvogn eller begge deler. Det avhenger av hvor mange som blir med på handelen.

Nordiccab sykkelvogn vinter
En av våre mange sykkelturer langs Mjøsa

Vinteren er en fantastisk tid. Også på sykkel! God tur;)

2 kommentarer til «Vintersykling: Noe for alle og enhver!»

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: