Skape gode turopplevelser

Kle deg riktig til turen

Gode og riktige klær gir økt sannsynlighet for en god turopplevelse. Tipsene gjelder både sommer og vinter. og man regulerer temperaturen med antall lag og tykkelse av disse.

  • Ta på flere tynne lag med klær i stedet for et tykt.
  • Kraftige og vanntette skor fungerer godt. Pass på og ikke fylle barnas sko med tykke sokker så de blir trange, da er det varmere med tynnere sokker og bedre plass. Bruk alltid ullsokker.
  • Husk lue, votter og skjerf/buff. Hodet er den delen av kroppen som slipper ut mest varme.
  • Klærne bør være behagelige å bevege seg i.
  • Tilpass bekledning etter aktivitetsnivå. Barna beveger seg ofte mer enn de voksne på tur og kan fort bli svette med for mye klær.
Skape gode turopplevelser
Barn er mer aktive en voksne

Lag på lag

Med trelagsprinsippet kler du systematisk og lagvis. Lagene holder på luft om isolerer og samt transporterer svette vekk fra kroppen.

Det innerste laget

Det innerste laget skal transportere fuktighet vekk fra huden. Bruk tynt og tettsittende ullundertøy eller superundertøy. Fordelen med å velge ull er materialets egenskap til å holde på varmen når det blir fuktig, Syntetisk undertøy er bedre på fukttransport og egner seg til høy aktivitet.

Mellomlag

Det neste laget skal isolere. Ha en fleec eller ullgenser som mellomlag. Er der kaldt kan man også ha en fleec eller ullbukse, men da bør man vurdere aktivitetsnivå. Det kan være lyst og pakke ekstra mellomlag i sekken dersom du er usikker på temperaturen.

Ytterst

Det ytterste laget skal beskytte deg mot regn, vind, snø og fukt. Vind- og vanntett er det beste som ytterplagg. Dette plagget trenger ikke være veldig tykt hvis du har godt med klær under.

Reguler temperaturen underveis

Er du for varm, tar du enkelt av mellomlaget. Husk også «skorsteinseffekten» med lufting i toppen for å få ut overskuddsvarme. åpne opp i halsen eller ta av deg lua. Er du kald kan du ta på deg et mellomlag til.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: